Varusteet

Packraftin hankinnan jälkeen, riippuen käyttötarkoituksesta, harrastukseen tarvitaan paljon muitakin varusteita. Helpottaaksemme hiukan varusteasioissa, listaamme tähän yleisiä tarvittavia varusteita. Koska haluamme pysyä kaupallisesti riippumattomana, emme mainitse valmistajia, mutta Facebook-ryhmässämme voi kysellä muiden harrastajien hyväksi kokemiaan varusteita.

Mela

Kunnollinen mela kannattaa hankkia heti alkuun. Kalliimpi mela on ergonominen käyttää ja laadukas mela ei hajoa niin helposti kesken melontaretken.

Yksin melottavissa packrafteissa käytetään pääsääntöisesti kaksilapaista kajakkimelaa. Joissakin kanoottityylisissä lautoissa käytetään yksilapaista kanoottimelaa.

Koskimelonnassa käytetään melaa, jossa lapa on isompi ja varsi lyhyempi. Kun melotaan taas ”tasaisella”, niin pienempi lapa ja pidempi varsi on ergonomisempi. Optimaalinen melan pituus vaihtelee lautan leveyden mukaan. Koskimelonnassa käytetään yleensä n. 195-210 cm pitkää melaa, kun tasaisella voi jopa 220 cm pitkä mela olla toimiva.

Meloissa on myös lapakulma, eli molemmat lavat eivät ole samassa kulmassa keskenään. Tämä tekee melontaliikkeestä hiukan ergonomisemman ja auttaa myös tuulta vastaan; kun toinen pää on vedessä, on toinen pää viistokulmassa, jolloin se ei ota niin pahasti tuuleen. Lapakulma on erilainen oikea- ja vasenkätisille, yleisesti käytetään 35-60 astetta.

Monipuolinen mela on säädettävä, jolloin sen pituutta ja lapakulmaa voidaan säätää aktiviteetin mukaan.

Melontaliivit

Melontaliivit on aina reissuissa mukana ja niitä pidetään aina vesillä liikkuessa päällä. Melontaan kannattaa ostaa siihen suunnitellut liivit, jolloin melominen on helppoa, eikä liivi rajoita liikkeitä.

Melontaliivin kantavuus koskikäyttöön on hyvä olla 60-70N ja koko selän kokoinen pehmuste on mukava ominaisuus kivisessä koskessa uidessa. Liivejä löytää paljon erilaisia eri hintaluokista. Kannattaa miettiä omia tarpeita, onko esimerkiksi taskuille käyttöä ym.

Kalliimmissa malleissa on myös ns. rescue-ominaisuus, jolloin voidaan suorittaa ns. live bait -pelastuksia. Kajakkimelojat myös käyttävät ominaisuutta toisen kajakin hinauksessa, mutta packrafting-harrastuksessa se ei yleensä ole tarpeen.

On olemassa myös ilmatäytteisiä pieneen tilaan pakkautuvia melontaliivejä. Ilmatäytteiset liivit ovat todella käteviä, kun pitää tinkiä koossa ja painossa. Tällä hetkellä markkinoilla olevat ilmatäytteiset liivit eivät kuitenkaan ole tarkoitettu koskimelontaan.

Kuivapuku

Kuivapuku on melontaliivien ohella suurin turvallisuusväline. Pelkät liivit eivät auta kylmässä vedessä veden varaan joutunutta ja Suomessahan vedet voivat olla todella kylmiä kesälläkin. Kuivapuku antaa myös paljon mukavuutta, lautasta on helpompaa pomppia sisään ja ulos. Meloessa myös kastuu helposti ja kuivapuvun kanssa se ei haittaa, myöskin melominen vesisateessa on tällöin mukavaa.

Etenkin koskimelonnassa suosittelemme kuivapukua. Märkäpuvullakin pärjää lämpimissä vesissä, mutta kuivapuku toimii paremmin Pohjolan olosuhteissa.

Packraftingissä suosittua on valita kuivapuku integroiduillla sukilla varustettuna, jolloin puvun sisälle saa lämpimät sukat (merinovilla toimii hyvin) ja jalat pysyvät tälloin kuivina ja lämpimänä. Huppu on mukava tuulisellä kelillä ja vesisateella, mutta koskimelonnassa se voi olla kiinnijäämisriski ja riskinä on jopa hirttäytyminen.

Lateksiset mansetit toimivat luotettavimmin, neopreenimansetit saattavat päästää hiukan vettä sisälle. Vetoketju on helpointa käyttää, kun se on puvun edessä. Pukuja on yksi- ja kaksiosaisia, kaksiosaisesta saa takin erikseen irti, jolloin voidan käyttää pelkkää housuosaa esimerkiksi välisiirtymiä tehdessä. Tämä auttaa myös virtsaamisessa, on olemassa myös pukuja joissa on tätä toimintaa varten oma vetoketju. Jos sellainen on valittavissa kuivapukuun lisämaksua vastaan, suosittelemme sen hankkimista.

Kypärä

Koskimelonnassa käytetään aina kypärää. Mikä tahansa kiipeily- tai pyöräilykypärä ei ole suositeltava hankinta, melontaan suunniteltu kypärä toimii melonnassa tietenkin parhaiten.

Kypärää suosittelemme kokeilemaan ennen ostoa. Väärän mallinen tai kokoinen kypärä on todella epämukava päässä. Kypäriä löytyy lipalla ja ilman, lippa suojaa pään etuosaa hiukan paremmin iskuilta, antaa auringolta suojaa ja voi joskus onnetomuustilanteessa tehdä pienen ilmataskun kasvojen kohdalle.

Muita varusteita

Kun matkassa ollaan yön yli, tarvitaan retkeilyvarusteet. Varusteet voidaan kuljettaa rinkassa lautan keulassa tai jos lautasta löytyy vetoketjullinen säilytysosasto, saa varusteet lautan tuubin sisälle. Tällöin käytettävä rinkka kannattaa olla ns. rungoton tai yksirunkoinen, jotta se mahtuu tuubin sisälle ilman väkivaltaa.

Packraft pakataan aina sillä ajatuksella, että sillä kaadutaan jossain vaiheessa. Kaikki varusteet ovat kiinnitettynä lautassa ja kuivapusseilla suojattuna vedeltä. Pakkaaminen kannattaa tehdä myös niin, ettei lautassa ole mitään ylimääräisiä naruja tai lenkkejä, joihin kaatuessaan voi jäädä jumiin. Käytettävät karabiinit tulee aina olla lukittavia.

Packrafteihin on olemassa vedenpitäviä lisälaukkuja, joissa voidaan säilyttää siirtymisien aikana tarvittavat varusteet sekä eväät. Nämä ovat todella käteviä retkiä tehdessä.

Kylmällä säällä neopreeniset melontahanskat ja huppu pitää hyvin läpimänä. Aurinkolasit voivat olla usein tarpeen. Kelluvat aurinkolasit löytyvät paremmin, kun putoavat veteen. On olemassa myös naruja, jotka estävä laseja putoamasta, tällöin pitää varmistaa, ettei narussa ole hirttäytymisriskiä.

Kenkiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Hyvä melontakenkä pysyy tukevasti jalassa, siinä on hyvä pito märilläkin kivillä hyppiessä, ne suojaavat hiukan jalkaa ja sen kanssa voi tarvittaessa kävellä pidempiäkin matkoja. Hyvä ominaisuus on myös nopea kuivuminen. Packrafting-harrastajat käyttävät usein polkujuoksukenkiä, mutta on olemassa myös vesiurheiluun ja melontaan erityisesti suunniteltuja kenkiä, joiden käyttöä suosittelemme.

Koskimelonnassa mukana pidetään heittoköyttä, aina kun on köysi matkassa, niin tarvitaan myös jokipuukko. Hyvä puukko on nopeasti käytettävissä ja sen saa käsille silmät sidottuna kummalla kädellä tahansa. Heittoköyttä suosittelemme käyttämään vasta, kun siihen on saatu opastus.

Koskimelonnassa tarvitaan paljon muitakin varusteita, mutta nämä ovat ajankohtaisia vasta kun on taidot niiden käyttämiseen.

Turvallisuus kannattaa pitää aina ensisijaisena retkiä tehdessä. Turvallisuusvarusteet kannattaa pakata ensin mukaan ja jos on ongelmia saada kaikki haluamansa varusteet mukaansa, niin näistä ei kuitenkaan tingitä.