Packraft?

Mikä ihmeen packraft?

Packraft eli reppulautta on pieni ja kevyt ilmatäytteinen vesikulkuneuvo. Lautan tyypillinen paino on kolmesta viiteen kiloa.

Kevyen painonsa vuoksi lautta on vaivaton ottaa mukaan vaellukselle, pyöräretkelle tai rantalomalle. Vaelluksella lautta on kätevä kulkuväline vesistöjen ylittämiseen.

Tällä hetkellä valtaosa myynnissä olevista malleista on tarkoitettu yhdelle henkilölle, mutta myös kahden henkilön kaksikkomalleja on saatavilla.

Reppulauttaa liikutetaan kaksilaippaisella melalla. Usein käytetään moniosaista melaa, jota on helppo kuljettaa mukana.

Reppulautan pohja on yleensä tasainen, minkä takia lautta kääntyilee puolelta toiselle melosessa. Raivokkaasti lauttaa ei voi siis meloa eteenpäin. Tyypillinen nopeus on kolmesta seitsemään kilometriä tunnissa. Lautta tarttuu herkästi tuuleen, eikä sitä suositella käytettäväksi kovan tuulen aikaan ison järven selällä tai merellä.

Mukana kuljetettavat varusteet voidaan kiinnittää kannelle keulaan tai pienimmät tavarat sisälle jalkatilaan. Joissakin reppulauttamalleissa on sisäinen säilytysjärjestelmä, eli varusteet voidaan asettaa lautan ilmapatjan sisälle eräänlaisen paineenkestävän vetoketjun kautta. Kun varusteita kuljetetaan lautan sisällä, lautta on vakaampi.

Veden roiskumisen lautan sisään voi estää aukkopeitteellä, joka asetetaan istuinpaikan ympärille.